jump to navigation

Aperture World Tour – Barcelona Edition 12 Octubre, 2008

Posted by tonibenitez in Apple, fotografía.
Tags: , ,
trackback

Hola a tots,

Com molts de vosaltres ja sabreu, el passat dijous 9 d’octubre es va celebrar a Barcelona una sessió de presentació de productes Apple, les Gires Mundials o en anglés, les World Tour, que en aquesta ocasió estaven dedicades a Aperture i Final Cut. El lloc escollit va ser l’Auditori Axa ubicat al centre comercial i de negocis l’Illa Diagonal de Barcelona. Jo només vaig assitir a la sessió matinal, la dedicada a Aperture, donada la meva condició d’afeccionat a la fotografia.

Us vull resumir breument en qué va consistir l’acte i  destacar, les que per mi, són les novetats més interessants de la nova versió Aperture 2.0.

Estavem convocats a les 9:30 per la acreditació, a on un grup d’hostesses ens rebia equipades amb uns Mac Books blanquets i elles vestides de negre i samarretes amb logo d’Apple. Amb l’acreditació, se’ns entregava un formulari de satisfacció i una còpia gratuïta del Macworld Práctico (el nº 8) dedicat a Aperture 2.1. Un punt d’agraïr tant a Apple com a l’editora de la revista, IDG.

Un cop s’accedia al hall de l’auditori, ens esperava un petit càtering (cafés, sucs, aigües) i unes quantes empreses relacionades amb el món de l’imatge i el video disposaven d’uns petits espais per exhibir els seus productes. Es podia veure a Nik, Casanova Professional, Maxtor, Canon, entre d’altres. Vaig tenir l’ocasió de trobar-me amb alguns companys del GUAC i també vaig poder saludar al famós presentador i conductor del programa de ràdio/podcast Territori Mac, en Jaume Angulo.

Amb 10 minuts de retrás (l’hora d’inici prevista eren les 10:00) vam accedir el fòrum de l’Auditori. Es va omplir fins a un 90% d’audiència, vaig estimar. L’ambient, salvant les distàncies, em va semblar el que s’ha de sentir davant una keynote celebrada a la seu central d’Apple, existia una certa expectació per veure el que s’ens explicaria.

Dues persones d’Apple van iniciar la xerrada, encara que practicament es va passar per alt aquesta presentació i ben aviat va pendre la paraula un fotògraf col·laborador d’Apple qui va ser el responsable d’explicar les novetats tècniques de la nova versió del programa.

Per mi, les novetats més interessants respecte a l’anterior versió, i que fan d’aquest producte un seriós competidor per Adobe Photoshop són:

-Fluxe de treball complet, catalogació, etiquetat, possibilitat de treballar amb llibreries referènciades.

 

-Introducció de previs que fan el treball d’exploració més eficient. El programa genera un previs dels arxius d’alta resolució que fan  que l’equip no s’en resenteixi. 

Dintre de l’apartat de retoc de l’imatge s’han inclós moltes novetas, però destacaria:

-“Recovery & Black Point” que permeten ajustar altes llums i ombres amb possibilitat de veure les zones sub o sobreexposades amb un avís de gamma.

 

 

 

 

 

 

-“Vibrancy”, que augmenta la saturació dels colors respectant els tons de la pell.

-“Definition” que permet alterar el contrast de manera selectiva.

-“Herramienta color” que permet seleccionar un color amb un rang de variació, per poder fer variacions.

 

-“Retoque” a on disposem de l’eina de clonació clàssica o la de reparar, similar a la de Photoshop, però que a més, detecta automàticament els limits o contorns de l’imatge (edges) per saber a on ha d’actuar i a on no. Impressionant…

 

-“Spot & Patch”, per netejar petites taques a l’imatge però amb l’afegit d’una segona opció per Patch, que és molt útil.

No puc deixar de destacar que a partir d’aquesta versió, ja podem trobar suport per filtres i plugins de terceres companyies, que fan que el nou Aperture jugui amb les mateixes possibilitats que les altres opcions de retoc fotogràfic. Destacaria el filtre Silver Effect per l’obtenció d’imatges en B&N o monocromàtic, Ninja per la reducció de soroll, Viveza, per augmentar la nitidesa i el detall, o el plugin subministrat amb el programa, el Maperture per geolocalitzar les imatges.

La sessió va acabar amb el testimoni de dos retocadors gràfics professionals que van destacar les virtuts del programa, no tant des d’el punt de vista del retoc (ells fan servir Photoshop) sino pels avantatges que ofereix Aperture en la catalogació i ordenació de la seva fototeca.

Com a conclusió, puc dir que Aperture s’està consolidant com una eina ben vàlida per aquells professionals de l’imatge (fotògrafs o no) que no precisen de retocs complicats i que la majoria dels seus ajustos es limiten a corregir colors, enquadraments, etc., encara que el programa aporta moltes solucions extres.

Estic rumiant seriosament dónar una oportunitat a aquest programa, tot i que requereix un canvi en la forma de treballar i d’arxivar el nostre treball.

Fins aviat,

Toni B

Anuncis

Comentaris»

1. Jordi Reche - 16 Octubre, 2008

Jo també volia anar, però al final no m’ho podia convinar. BOn post Toni!

2. tonibenitez - 17 Octubre, 2008

Gràcies pel comment, Jordi. Llàstima que no pugessis venir. Seria una bona idea poder-ne fer un resum i intercanvi d’experiències en una propera trobada monotemàtica, es a dir, dedicar una estona a parlar de com fem servir un programa entre tots. N’apendriem molt!!


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: